Nytorget har hatt mange ulike funksjoner, blant annet som oppmøteplass for demonstrasjoner, religiøse møter, taxi oppstilling, som markedsplass, avlastende hestetorg og en rekke andre folkelige aktiviteter. Denne historikken har bidratt til at Nytorget fremstår som levende og uformelt. For å videreføre denne flerfaseterte identiteten består vår designstrategi av:
- Fleksible utbyggingsscenarioer som er åpne for på-/medvirkning og som kan bygges, evalueres og tilpasses over tid. Dette gjelder både for nybygg, trafikkløsning, parker og torg.
- En tydelig innramming av Nytorgets form gjennom bevaring av mur og trær, en streng byggelinje i syd, samt langstrakte grønne aktivitets- og parkrom på både øvre og nedre nivå.
- En stedstilpasset volumoppbygging med lave byggehøyder (4-6 etg fra bakkenivå) som trapper seg ned mot kulturminner, naboer og den lokale konteksten.
- Nybygg i en porøs bebyggelsesstruktur som knytter seg til, og aktiverer, eksisterende omkringliggende gatenett og skaper nye sammenhenger, møteplasser og forbindelser på langs og på tvers.
- Et bygningskompleks som kan ha helt atskilte funksjoner og leietakere, men samtidig er tilrettelagt med en base for mulig flerbruk, sambruk og deling for tradisjonelle eller nye utleiekonsepter.
- At alle nybygg bygges i massivtre, men med ulike arkitektoniske uttrykk, farger og fasadeløsninger i tråd med mangfoldet i trehusbyen.